Többen írtátok, hogy szakmai cikk gyanánt érdekelne Benneteket az a téma, hogy miből mennyit kell bevinnetek, illetve, hogy elég-e, hogyha a kalóriákat számoljátok és kalóriadeficitben vagytok, így ma ezzel a témával foglalkozunk kicsit részletesebben. Lássuk!
Először is tisztázzuk, hogy mi az a kalóriadeficit?
A kalóriadeficit azt jelenti, hogy kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz a nap folyamán és ezáltal indul be a fogyás. Azt, hogy mennyi kalóriára van szükségünk, befolyásolja a nemünk, életkorunk, testsúlyunk, napi fizikai terhelésünk, sport aktivitásunk stb. Éppen ezért fontos mindig személyre szabottan beállítani a kalória mennyiségét, mivel ha túl alacsony kalóriás étrendet követünk és az alapanyagcserénk kalória szükséglete alá megyünk, akkor habár eleinte beindul a fogyás, mégis a szervezet előbb-utóbb elkezd „tartalékolni”, kialakul a folyamatos éhségérzet, így a fogyás sem fog menni már, így ez hosszútávon nem fenntartható.
Lehet fogyni kalóriadeficittel?
A válasz természetesen az, hogy igen. Fogyni kalóriadeficitben tudunk, DE! Nagyon nem mindegy, hogy miből származik a bevitt napi kalóriamennyiség! A legfontosabb szempont az étkezések összeállításakor, ha fogyás a cél, hogy kalóriadeficit legyen ÉS emellett teljes értékűek és tápanyagdúsak legyenek étkezéseink.
Mit jelent ez? Azt, hogy nem mindegy, hogy a napi kalóriabeviteled miből származik! Lehet fogyni kalóriadeficitben csokin, chipsen, hamburgeren élve is, csak nem érdemes…
Üres kalóriákkal, tápanyagmentesen is be lehet vinni 1500 kcal-t egy nap, amivel igazából ideig óráig működik is a fogyás, azonban pár hónap múlva a tápanyaghiánynak köszönhetően megjelennek a különböző hiánybetegségek, egészségügyi problémák, folyamatos fáradtság, stb. Nem minden a fogyás! A legfontosabb, hogy mivel „tankoljuk” szervezetünket, hogy az a lehető legjobban működjön és egészségesek legyünk, a szép alak már csak hab a tortán! 😉
Hogyan építsük fel akkor étrendünket, ha fogyni szeretnénk?
Először is tehát meg kell állapítani, hogy mi a napi kalóriaszükségletünk, mi az alapanyagcserénk, majd ezek alapján, valamint életmódunk és életkörülményeink alapján beállítani a kalóriadeficit mértékét! Ügyelve arra, hogy az alapanyagcserénk alá ne nagyon menjen ez az érték, hogyha hosszútávon tartható életmódot és fogyást szeretnénk elérni.
Majd ezt követően jön a makrotápanyagok beállítása, tehát a fehérje, zsír és a szénhidrát beviteli arányának beállítása. Ezek pontos meghatározása sok mindentől függ, többek között a napi aktivitásunktól, célunktól, sportolási szokásainktól, stb.
És ha ezek megvannak, akkor nézzük meg, hogy milyen forrásokból szeretnénk bevinni ezeket a makrotápanyagokat. Válogassuk össze a JÓ fehérje, zsír és szénhidrát forrásokat. Mitől lesz jó? Attól, hogy tápanyagban gazdag, tápláló, nem feldolgozott forrásokból válogatjuk össze ezeket és ételeink készítésekor illesszük be ezeket változatosan.
További segítségre van szükséged táplálkozásod beállításában? Érdekel, hogy hogyan tudsz hosszútávú, fenntartható eredményeket elérni?
Jelentkezz, hozzám tanácsadásra és segítek elérni céljaidat!