fbpx

Kalóriadeficit és a fogyás – Miből mennyit kell bevinni?

Többen írtátok, hogy szakmai cikk gyanánt érdekelne Benneteket az a téma, hogy miből mennyit kell bevinnetek, illetve, hogy elég-e, hogyha a kalóriákat számoljátok és kalóriadeficitben vagytok, így ma ezzel a témával foglalkozunk kicsit részletesebben. Lássuk!

Először is tisztázzuk, hogy mi az a kalóriadeficit?

A kalóriadeficit azt jelenti, hogy kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz a nap folyamán és ezáltal indul be a fogyás. Azt, hogy mennyi kalóriára van szükségünk, befolyásolja a nemünk, életkorunk, testsúlyunk, napi fizikai terhelésünk, sport aktivitásunk stb. Éppen ezért fontos mindig személyre szabottan beállítani a kalória mennyiségét, mivel ha túl alacsony kalóriás étrendet követünk és az alapanyagcserénk kalória szükséglete alá megyünk, akkor habár eleinte beindul a fogyás, mégis a szervezet előbb-utóbb elkezd „tartalékolni”, kialakul a folyamatos éhségérzet, így a fogyás sem fog menni már, így ez hosszútávon nem fenntartható.

Forró Heni Életmód és táplálkozási tanácsadó
Lehet fogyni kalóriadeficittel?

A válasz természetesen az, hogy igen. DE! Nagyon nem mindegy, hogy miből származik a bevitt napi kalóriamennyiség! A legfontosabb szempont az étkezések összeállításakor, hogy teljes értékűek és tápanyagdúsak legyenek.

Forró Heni Életmód és táplálkozási tanácsadó

Mit jelent ez? Azt, hogy minden étkezésen belül kell szénhidrátot, fehérjét és zsírt is bevinnünk. Azt, hogy melyikből milyen arányban van szükségünk, azt az anyagcseretípusunk határozza meg. Három típusba sorolhatók az emberek anyagcseretípusuk alapján: egyensúlyi, fehérje és szénhidrát típus.

Hogyan tudhatod meg, hogy milyen típus vagy? Tanácsadásaim során kérdőívekkel dolgozva mérem fel mindenkinél, hogy melyik típusba tartozik, amellyel utána személyre szabottan beállítható már, hogy kinek milyen arányban kell a három makro tápanyagot bevinnie. Ahogy azt étkezési szokásaink, ételkívánós reakcióink és testalkatunk is mutatja, nem vagyunk egyformák! Ami Nekem működik, az nem biztos, hogy Neked is fog!

Üres kalóriákkal, tápanyagmentesen is be lehet vinni 1500 kcal-t egy nap, amivel igazából ideig óráig működik is a fogyás, azonban pár hónap múlva a tápanyaghiánynak köszönhetően megjelennek a különböző hiánybetegségek, egészségügyi problémák, folyamatos fáradtság, stb. Nem minden a fogyás! A legfontosabb, hogy mivel „tankoljuk” szervezetünket, hogy az a lehető legjobban működjön és egészségesek legyünk, a szép alak már csak hab a tortán! 😉

Forró Heni Életmód és táplálkozási tanácsadó

Kíváncsi vagy Te is, hogy mi az anyagcseretípusod, hogy a lehető legjobb formádat hozhasd?

Jelentkezz, hozzám tanácsadásra és segítek elérni!