fbpx

Nőgyógyászati problémák és az ösztrogéndominancia

A különböző nőgyógyászati problémák ma már rengeteg nőt (10-ből 8-9-et) érintenek. Ide sorolható többek között a menstruációs zavarok, szabálytalan ciklus, meddőség, anovuláció, endometriózis, petefészek ciszták, PCOS, korai menopauza, androgén tünetek stb. Ezen problémákra gyakran csak hosszú idő után derül fény. A szerteágazó tünetek miatt sokan orvosról orvosra járnak és nem találják az okokat.

Egy pár tünet a teljesség igénye nélkül:

 • pajzsmirigy problémák (alul- és túlműködés)
 • alvászavar, kimerültség, fejfájás (migrén)
 • hangulat-, memóriazavarok, szorongás
 • édességvágy, emésztési zavarok
 • pattanások, szőrösödés, hajhullás
 • makacs súlygyarapodás, hasi elhízás, ödéma
 • immunrendszeri gyengeség, allergiák
 • csökkent nemi vágy
 • jó- és rosszindulatú elváltozások
Pattanások

Mindenekelőtt fontos szót ejteni a női hormonrendszerről, nemi hormonokról, hiszen ezáltal válnak érthetővé az összefüggések és, hogy milyen folyamatok zajlanak szervezetünkben. A női nemi hormonok a petefészekben termelődnek többnyire. A főbb hormonok az ösztrogén, progeszteron, DHEA és a tesztoszteron. Ezen hormonok szintje ciklikusan változik, ugyanis a ciklus első felében az ösztrogének (ösztradiol), a második felében pedig a progeszteron termelődik. Az ösztrogénnek köszönhetően a ciklus első felében a méhnyálkahártya felépül és a tüsző megérik, majd a ciklus közepén a tüsző megreped (ovuláció) és a sárgatestnek köszönhetően a ciklus második felében progeszteron termelődik, ami a méhnyálkahártyát tovább érleli a pete fogadására, azonban hogyha nem jön létre megtermékenyítés, akkor a progeszteronszint leesik, a nyálkahártya lelökődik és bekövetkezik a menstruáció. Ez a két hormon tehát nem egymás „ellensége”, hanem egészséges nőkben egymást kiegészítve működteti ezt a bonyolult, összetett rendszert, a női szervezetet és a menstruációt.

Sokan teljesen természetesnek hiszik, hogy menstruációjuk fájdalmas, bőséges, esetleg darabos, hányingerrel és egyéb más panaszokkal jár olyan mértékben is akár, hogy már nem képesek napi feladataik ellátására sem és erős fájdalomcsillapítók használata szükséges. Minden nőnek fontos lenne tudnia, hogy alapvetően a menstruáció nem járhat semmilyen fájdalommal, maximum kisebb kellemetlen érzés az, ami normálisnak számít. A másik fontos tényező, hogy a szabályos menstruáció alapja a rendszeres tüszőrepedés, azonban a rendszeres menstruáció még nem jelenti azt, hogy a tüszőrepedés biztosan bekövetkezett! Hogyha nincs tüszőrepedés, akkor viszont nincs sárgatest sem, tehát nincsen progeszteron sem.

Fogamzásgátló tabletta

Emellett megemlítendő a fogamzásgátló tabletták problémája is, ami egy nagyon megosztó téma sajnos. Sok nő preferálja ezen készítmények szedését, mert így vérzésük kiszámítható lesz, szexuális életüket biztonságosan tudják élni, vagy esetleg pattanásos bőrproblémájuk megoldása miatt írták fel nekik. Arról azonban már sajnos nem esik szó, hogy ahány évig szedi egy nő a fogamzásgátlót, annyi évig nincsen tüszőrepedése, nincsen sárgatest és így nincsen progeszterontermelés sem. Ebben az esetben a menstruáció és az egész ciklus egy teljes mértékben mesterségesen produkált állapot és a szervezet saját hormontermelése leáll, tehát hogyha valaki abbahagyja ezen készítmények szedését, sajnos gyakran találja szemben magát azzal, hogy menstruációja nem jön meg, vagy rendszertelen lesz.

Mi áll ezen tünetek és nőgyógyászati betegségek mögött?

A hormonális egyensúly felborulásával kialakul az ún. ösztrogéndominancia, ami azt jelenti, hogy vagy túl sok lesz az ösztrogén a progeszteronhoz képest, vagy pedig a progeszteron lesz relatív kevés az ösztrogénhez képest.

Mi okozhat ösztrogéndominanciát?

 • Ahogy fentebb is írtam, hogyha elmarad a tüszőrepedés, akkor nem lesz progeszterontermelés sem, tehát az ösztrogén hozzá képest jóval magasabb lesz.

 • A különböző vegyszerek, gyógyszerek is, mint például kozmetikumok, tisztítószerek, fogamzásgátlók stb.

 • Emellett a tartós (fizikai/mentális/lelki) stressz hatására is elmaradhat a tüszőrepedés, ezáltal pedig progeszteronhiányt okozva.

Mi lehet a megoldás?

Hosszútávú megoldás mindenképpen életmódváltással együtt érhető csak el, hiszen a műtétek és egyéb gyógyszerek csak tüneti kezelésnek minősülnek és idővel visszatérhetnek a betegségek, hogyha az illető ugyanúgy éli életét, mint azelőtt.

A táplálkozás személyre szabott beállítása elengedhetetlen. Különböző étrendkiegészítő készítményekkel is segíthetők az állapotok, valamint nem csak testi, de lelki és mentális síkon is rendezni kell problémáinkat a kívánt cél elérése érdekében!

Ezek rendezésére javasolt lehet pszichológus, kineziológus segítségének igénybe vétele. Illetve léteznek egyéb kiegészítő eljárások, amik javulást hozhatnak, mint például talpreflexológia, Bach virágterápia stb.

Forró Heni Életmód és táplálkozási tanácsadó

Létezik természetes megoldás és jó szakemberek segítségével elérhető a javulás és a gyógyulás!

Hogyha Te is ilyen jellegű problémákkal küzdesz és úgy érzed, hogy segítségre van szükséges az életmódváltás és a táplálkozás területén, akkor keress bátran! Töltsd ki a Jelentkezési lapot és én felveszem Veled a kapcsolatot!

Felhasznált szakirodalom:

 • Dr. Csiszár Miklós-Nora Igloi Syversen – Női igazságok
 • Bodywakes szakmai anyag