fbpx

Pajzsmirigy problémák 2. rész

Pajzsmirigyet károsító tényezők és megoldások, jódpótlás

A pajzsmirigyünket és ezáltal az egész szervezetünket károsító tényezők sora elég hosszú, ami köszönhető az élelmiszeriparban fellelhető rengeteg rossz minőségű ételnek és életmódunkból származó hibáknak.

Ilyenek például:

  • feldolgozott élelmiszerek fogyasztása
  • fogyókúrák, önéheztetés
  • felvágottak, glutén és állati tejtermékek
  • szója tartalmú és génmódosított élelmiszerek
  • goitrogének (például keresztesvirágúak)
  • jódhiány
  • aminosavhiány
  • stressz
  • környezeti ártalmak, toxikus anyagok stb.

Ahogy az előző részben is írtam, a betegség beigazolódásakor a megoldás nem (csak) a gyógyszeres kezelés! Ez pedig annak köszönhető, hogy a gyógyszerek nagy része szintetikus T4-et tartalmaz, azonban a probléma sokszor a T4 T3-má történő átalakításával van, amit bizonyos táplálkozási hibák is okozhatnak. Ilyen például a szelén, omega 3 , cink hiány vagy a környezeti stressz és a vegyi anyagok. Ezért van, hogy sokszor a tünetek nem javulnak csupán T4 gyógyszer szedése által.

Forró Heni Életmód és táplálkozási tanácsadó

Mi lehet a megoldás? Mivel lehet természetes módon megtámogatni a pajzsmirigyet?

Forró Heni Életmód és táplálkozási tanácsadó

Az előzőkből is jól látszik, hogy a megoldáshoz elengedhetetlen az életmódváltás, rossz szokásaink és életmódbeli hibáink kijavítása!

Az alapja mindennek a típusnak megfelelő táplálkozás (anyagcsere és hormontípus megállapításával) és ehhez igazítva még egyéb szükséges kiegészítő protokollok alkalmazása is elengedhetetlen. Az emésztőrendszeri regeneráció, pajzsmirigyet elnyomó és stimuláló valamint az agyalapi mirigyet stimuláló ételek kerülése, gyulladáscsökkentés, stresszkezelés, hormonális egyensúlytalanságok megszüntetése és nem utolsó sorban a szükséges vitaminok és nyomelemek pótlása.

Ezek közül is a legmegosztóbb kérdés a jód pótlása és annak szükségessége. Nem csak a pajzsmirigyünk, hanem szinte az összes szervünk jódigényes! Elégtelen jódellátottság esetében a szervek versengeni kezdenek a jódért. A pajzsmirigy elsőbbséget élvez ebben az esetben, mivel nélkülözhetetlen az élethez, azonban, hogyha már a pajzsmirigy is jelez, hogy gond van, akkor az összes többi jódigényes szervünk feltehetően évek óta jódhiányban szenved. Magyarország ráadásául kiváltképp jódhiányos terület!

Az ortomolekuláris jódpótlás ma már szerencsére hazánkban is kezd egyre jobban ismertté válni. Ez azt jelenti, hogy a jódot az egész szervezet telítődéséhez szükséges mennyiségben visszük be, azonban ez egy hosszabb folyamat, amelyhez előkészületek és vizsgálatok szükségesek, hogy biztonságosan elkezdhető legyen, illetve van olyan állapot, amelyben nem is javasolt. Rengeteg pozitív hatása van és létfontosságú az emberi szervezet számára, azonban senki se kezdje el egyik napról a másikra felkészülés nélkül a nagyobb dózisú jódpótlást. Ráadásul az sem mindegy, hogy milyen jódkészítménnyel végezzük a jódpótlás!

Forró Heni Életmód és táplálkozási tanácsadó

A témával kapcsolatban mindenki tájékozódhat Lynne Farrow – A gyógyító jód című könyvéből, illetve egy erre a célra Árvay Bálint által létrehozott Facebook csoportban is sok hasznos információt találhattok. (Jódpótlás tudományos alapokon).

Összegezve tehát életmódváltás nélkül és egyénileg beállított étrend és étrendkiegészítők nélkül hosszútávú változás és javulás nem érhető el a különböző pajzsmirigy problémákban.

Hogyha úgy érzed, hogy az előző részben leírt tünetek alapján érintett vagy Te is, akkor mindenféleképpen fordulj orvoshoz, szakemberhez, hogyha pedig már diagnosztizált pajzsmirigybeteg vagy, akkor mindenféleképpen kérj segítséget az életmódváltásban is, hogy személyre szabottan beállítva megtámogathassuk a szervezet működését és az egyensúly helyreállhasson!

Felhasznált szakirodalmak:

Bodywakes szakmai anyag

Lynne Farrow – A gyógyító jód