A sok-sok karácsonyi receptes poszt után most úgy érzem itt a helye beszélni egy nagyon fontos témáról. Nálatok mennyi étel marad ilyenkor az ünnepek után?! Már adtatok minden vendégnek egy kis “útravalót”, tettetek a fagyasztóba is, de még mindig van, amivel nem tudtok mit kezdeni?
Az élelmiszerpazarlás korunk egyik legnagyobb problémája. A magyar élelmiszerpazarlás legnagyobb része a háztartásokból származik sajnos. Évente átlagosan 68 kg élelmiszert dobunk ki fejenként!
Ez nem csak a pazarlás miatt nagyon nagy probléma, hanem azért is, mert ezalatt az éhezők száma folyamatosan nő a világon. Több tízmillió fővel bővült az elmúlt öt évben a krónikusan alultáplált emberek száma.
Mit tudsz tenni az élelmiszerpazarlás ellen?
A fentebb leírtak alapján is jól látható, hogy a legnagyobb változtatásra a háztartások szintjén lenne szükség, ezért a következő egyszerű tippeket betartva Te is hozzá tudsz járulni az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez.
- Bevásárló lista: Csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van és, amit meg fogsz enni.
- Lejárati dátum: Vásárláskor mindig nézd meg, hogy meddig fogyasztható az adott étel és gondold végig, hogy Te mikor tervezed felhasználni.
- A hűtőben és a polcokon tedd előre a közeli lejárati dátumú termékeket.
- Főzz az otthon lévő alapanyagokból rendelés helyett!
- A maradékot tedd a fagyasztóba, mielőtt megromlana.
- Az ételmaradékok nagy része (kivéve az állati eredetűek) komposztálhatóak!
- Oszd meg másokkal! Hogyha túl sokat készítettél valamiből, adj a barátoknak, családnak, munkatársaknak.
- Gondolj az éhezőkre! Kimaradt ételt több karitatív szervezetnek is felajánlhatsz. Sőt, vannak már kihelyezett “dobozok” is, ahova a megmaradt ételt beteheted és a rászorulók, akik még aznap talán nem is ettek, biztosan nagyon hálásak lesznek. (Szegeden 3 kihelyezett “szeretetládánál” is meg tudjátok ezt tenni!)
Az élelmiszerpazarlással, fenntarthatósággal és ezekkel kapcsolatos karitatív tevékenységekkel kapcsolatban sok hasznos információt olvashattok többek között a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Felelős Gasztrohős oldalakon is!
“Nem nekünk kell megváltoztatni a világot. A világ szédületes sebességgel változik, és egyetlen dolgunk van: azt eldönteni, hogy ebben a változásban melyik oldalra állunk.”
Szia! Forró Heni vagyok, funkcionális és holisztikus táplálkozási tanácsadó.
Olvasnál még Tőlem blogcikkeket? Kattints az alábbi gombra!