fbpx

Vegyszermentes takarítás

Egy korábbi posztban már volt szó a nőgyógyászati problémákról és a mögöttük álló ösztrogén dominanciáról. Ezen hormonális egyensúlytalanság nem csak a nőket érinti és kialakulásában hatalmas szerepet játszanak a környezetünkből származó káros hatások, mint például az ún. xenoösztrogén tartalmú termékek.

Mik azok a xenoösztrogének?

A xenoösztrogtének megjelenése az iparosodás és a vegyipar hatalmas térnyerésének a következménye. Ezek olyan kémiai vegyületek, amelyek képesek az ösztrogén hormonhoz kapcsolódni és ezáltal ahhoz hasonló hatást kifejteni  a szervezetben. Ezek megtalálhatóak mosószerekben, tisztítószerekben, kozmetikumokban, körömlakkokban, tartósított élelmiszerekben, fehérített termékekben (tampon, wc papír, stb.), illatosítókban, műanyagokban stb.

Forró Heni

Ahogy a felsorolásból is látszik, az életünk minden területén jelen vannak, így ezek csökkentése és teljes elhagyása habár nagyon javasolt, mégis igen nagy fejtörést okozhat!

Most ebben a posztban a mosószerek és takarítószerek problémájára hoztam pár vegyszermentes megoldást, alternatívát, amik nemcsak egészségesebbek, de olcsóbbak is!

  1. Mosogatás: Meleg vízben keverj el 1 ek. mosószódát. Ha nagyon zsírosak az edények, akkor adj hozzá még egy kis szódabikarbónát is.
  2. Gépi mosogatószer: Tégy a mosogatógép adagoló rekeszébe 2 kk. citromsavat és 1 kk. szódabikarbónát. Mindig öblítsd el az edényeket vízzel mielőtt beteszed a gépbe, különben nem oldja le a rászáradt edényeket!
  3. Ruhák mosása: Mosópor helyett használj vegyszermentes mosógéleket, mint például mosódió, vagy mosószóda és mosószappan alapú mosóporok. Bioboltokban könnyen beszerezhetők, sőt már nagyobb bevásárlóközpontokban is vannak! Öblítő helyett pedig használj 20%-os ecetet, amibe cseppents pár csepp levendula, édesnarancs, vagy citrom illóolajat.
  4. Vízkő oldása: Használj a felületen 20%-os ecetet, hagyd állni kb fél órát, majd mosd le vízzel. Használhatsz citromsavas vizet is. (0,5 literhez 1 ek-nyit) Ezek WC tisztítására is megfelelőek.
  5. Duguláselhárítás: Önts fél pohár szódabikarbónát a lefolyóba, majd rá egy pohár 20%-os ecet, végül forró vizet önts rá. Hagyd állni 5 percig és engedj rá hideg vizet.
  6. Fürdőszoba, konyhai mosogató: Használj súrolószerként szódabikarbónát, vagy mosószódát. Csak öntsd a felületre és vizes szivaccsal töröld át.
  7. Felmosás: Forró vízbe keverj el 0,5 dl 20%-os ecetet és 10 csepp levendula-, vagy teafaolajat. Ezeket a jó illata mellett antibakteriális hatása miatt is javasolt használni!

Természetesen már léteznek készen megvásárolható vegyszermentes mosószerek, tisztítószerek, amik szintén bioboltokban kaphatóak, azonban sokszor elég drágák. Ezekkel az olcsó, egyszerű praktikákkal is könnyen és vegyszermentesen tudjátok a takarítást megoldani.

Forró Heni

Akinek nincsen semmilyen hormonális egyensúlytalansága, annak is javaslom áttérni ezekre a természetesen megoldásokra, hiszen ezek a vegyi anyagok idővel felhalmozódnak a szervezetünkben! Ne feledjétek, a prevenció a legfontosabb, legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, nem az utólagos tűzoltás!